Օրգանական արտադրանքի ամերիկյան արտադրողները սկսել են արտադրել արտասովոր մեկանգամյա օգտագործման բաժակներ, ձողեր և գդալներ։ Դրանք վերամշակում չեն պահանջում, իսկ օգտագործելուց հետո կարելի է ուտել։
Մի քանի ընկերություններ սկսեցին միանգամից նման ճաշատեսակներ ստեղծել՝ թղթի և պլաստիկե թափոնների դեմ նորարարական պայքարի շրջանակներում։ Ստորև բերված է ցուցակը, թե ինչ է անում դրանցից յուրաքանչյուրը.
Incredible Eats – թողարկում է ուտելի բրնձի գդալներ վանիլի, շոկոլադի, սև պղպեղի, չիլիի համով;
Good-edi – արտադրում է ուտելի շոկոլադի համով վարսակի համով սուրճի բաժակներ;
Sorbos – վաճառում է բրնձի գլանափաթեթներ շոկոլադի, սուրճի, ելակի, կիտրոնի, վանիլի, խնձորի, կոճապղպեղի և դարչինի համով;
Biotrem – թողարկում է իր ափսեները, պատառաքաղները և բաժակները ցորենի թեփից:
Ընկերությունները նշում են, որ նման սպասքն ավելի դժվար է արտադրվում և շատ ավելի թանկ է, քան դասական մեկանգամյա օգտագործման սպասքը։ Օրինակ, 15 գդալների հավաքածուի համար նրանք խնդրում են 11 դոլար, երկու հարյուր ձողիկները կարժենան 59 եվրո, իսկ հարյուր ուտելի ափսեի արժեքը 124 դոլար է:
Ուտելի սպասքները վաղուց են եղել, սակայն ԱՄՆ-ում դրանք օգտագործվել են որպես թափոնների կառավարման մեթոդ: Չնայած բարձր գնին, երկրի խոշոր ռեստորաններն արդեն սկսել են իրենց հաճախորդներին առաջարկել ճաշատեսակներ նման ապրանքների վրա:
Ուտեստները կարող է գնել նաև ցանկացած մարդ։ Նշվում է, որ այն վաճառվում է ոչ թե որպես հետաքրքրություն, այլ բացառապես բնապահպանական նկատառումներով։
Սիրարփի Աղաբաբյան
168.am