8 մթերք ձմռանը լավ տրամադրություն ունենալու համար
Դիտումներ՝ *
13:43 2021-11-28

Մեր ընդունած սնունդը մեծ ազդեցություն ունի մեր կենսունակության վրա. Մի տեսակի սնունդը օգնում է նիհարել, մյուսները բարելավում են առողջությունը, որոշներն էլ օգնում են ուղեղի աշխատանքին: Իսկ ձմռանը, երբ արևի բացակայությունն ու ցուրտ եղանակը տխրություն են բերում, օգտակար կլինի իմանալ, թե ինչ սնունդ կարող է ուրախացնել ձեզ: Ցուրտ և մութ սեզոններին է, որ մարդիկ ունենում են այսպես կոչված սեզոնային աֆեկտիվ խանգարում։

Որքան քիչ է արևի լույսը, այնքան քիչ սերոտոնին ՝ «հաճույքի հորմոնը» է արտադրվում մարդու մարմնում: Բացի այդ, ձմռանը տեղի է ունենում մելատոնինի արտադրության խախտում, որն ազդում է քնի և տրամադրության վրա: Զարմանալիորեն, որոշ մթերքներ կարող են «փոխել ուղեղի տրամադրվածությունը», եթե դրանք ներառված են մեր ամենօրյա սննդակարգում:

Բանջարեղեն և միրգ

 

Մարդիկ, ովքեր ավելի շատ միրգ ու բանջարեղեն են օգտագործում և սահմանափակում են ճարպոտ և շաքարային կերակուրների օգտագործումը, ավելի քիչ են ընկճախտի ենթարկվում։ Մրգերն ու բանջարեղենը, ինչպիսիք են լոբին, ցիտրուսային մրգերը, սպանախը և հազարը, հարուստ են ֆոլաթթվով: Այս նյութի պակասը հանգեցնում է սերոտոնինի արտադրության նվազմանը և կարող է նույնիսկ դեպրեսիա առաջացնել: Հետևաբար, ֆոլաթթու պարունակող սննդի կանոնավոր օգտագործումը օգնում է բարելավել ինքնազգացողությունն ու տրամադրությունը:

Դդմի սերմեր

Դդմի սերմերը հայտնի են տրիպտոֆանի ՝ ամինաթթվի մեծ պարունակությամբ, որն օգնում է մարմնին սերոտոնին արտադրել: Այսպիսով, «նախուտեստ լավ տրամադրության համար» հենց դդմի սերմերն են: Ավելի լավ է դրանք ուտել չմշակված , առանց ավելորդ համեմունքների և բաղադրիչների։

Մուգ շոկոլադ (85% կակաո)

Շոկոլադը նույնպես պարունակում է տրիպտոֆան, և դրա օգտագործումը նպաստում է օրգանիզմում էնդորֆինի սինթեզին, որի արտադրության ավելացումը մարդուն բերում է ուրախ էյֆորիայի վիճակ: Բացի այդ, շոկոլադը հարուստ է վիտամին B-ով, մագնեզիումով և կոֆեինով. Այս տարրերն օգնում են ավելի շատ էներգիա ստանալ : Կարևորը, որ շոկոլադն իրոք պարունակոի առնվազն 72% չմշակված կակաո: Հակառակ դեպքում շոկոլադը պարզապես բարձր կալորիականությամբ քաղցրություն է, որը ձեզ կզվարճացնի մի քանի րոպե, բայց ոչ մի օգուտ չի տա:

Շաֆրան

Ըստ Թեհրանի բժշկական գիտությունների համալսարանի հոգեբույժների, այս բույսն ունի հստակ հակադեպրեսանտ ազդեցություն: Բժիշկները հետազոտություն են անցկացրել հոգեբուժական բաժանմունքում գտնվող հիվանդների վրա ՝ նրանց օրական տալով 15 գրամ շաֆրան՝ երկու դաշտանային ցիկլի համար: Շաֆրան ընդունած կանանց երեք քառորդը հաղորդել է ավելի լավ «հուզական վիճակի» մասին։

Երիցուկի թեյ

Ձմռանը ցերեկային ժամերի կրճատման պատճառով մենք տառապում ենք ցիրկադային ռիթմի տատանումներից: Հետեւաբար, մեզ համար ավելի դժվար է դառնում գիշերը քնել, իսկ ցերեկը ակտիվ մնալ: Երիցուկի թեյն օգնում է կարգավորել քունը և բարելավում մարմնի ճանաչողական գործառույթները ՝ հիշողությունը և ընկալումը, օրվա ընթացքում: Երիցուկի թեյը կօգնի նվազեցնել ձմռանը բնորոշ հոգնածության զգացումը, ինչը անմիջապես կանդրադառնա ձեր ինքնազգացողության լավացման վրա։

Ձուկ

Ճարպոտ ձկները (սաղմոն, թյունոս, սարդինա,) և միդիաները հանդիսանում են մեզ անհրաժեշտ չհագեցած օմեգա -3 ճարպաթթուների հիմնական աղբյուրներից մեկը: Մեր մարմինը ի վիճակի չէ ինքնուրույն արտադրել այդ օգտակար նյութերը, և դրանք կարելի է ձեռք բերել միայն արտաքին միջոցներով: Օմեգա -3-ը նպաստում է դոպամինի և սերոտոնինի արտադրությանը և օգնում ամրապնդել նյարդային համակարգը: Օմեգա-3-ով հարուստ սնունդ պարբերաբար ուտելը կօգնի ձեզ շատ ավելի լավ զգալ:

Ֆրանսիական մանանեխ

Մեկ այլ սնունդ, որը պարունակում է օմեգա-3 թթուներ, ֆրանսիական մանանեխն է: Հետևաբար, օրինակ, մայոնեզը փոխարինելով ֆրանսիական մանանեխով (որը պարունակում է օմեգա -6, որոնք զգալի բացասական ազդեցություն ունեն առողջության վրա), մենք կարող ենք զգալ ինքնազգացողության և տրամադրության բարելավում։

Ածխաջրեր

Տուլանի համալսարանից Լիդիա Բազզանոյի ղեկավարած գիտնականների խմբի կողմից անցկացված ուսումնասիրությունը պարզել է, որ ցածր ածխաջրեր պարունակող դիետա ունեցող մարդիկ, ովքեր իրենց թույլ են տալիս օրական 20-40 գրամ ածխաջրեր օգտագործել ավելի ընկճված են, քան նրանք, ովքեր ցածր կալորիականությամբ և բարձր ածխաջրեր պարունակող դիետաներ են օգտագործում բաղկացած ամբողջական ձավարեղենից, մրգերից և լոբիից: Հետազոտողները սերոտոնինի արտադրության աճը կապել են ընդունված ածխաջրերի քանակի հետ: