Դիետոլոգ Ելենա Սոլոմատինան անվանել է այն մթերքները, որոնք քնկոտություն են առաջացնում։ Այս մասին հայտնում է Մոսկվա 24-ը, փոխանցում է Lenta.ru -ն։
Նրա խոսքով՝ միս, քաղցրավենիք և մելատոնին պարունակող մթերքներ ուտելը կարող է հոգնածություն առաջացնել։ Նա ընդգծել է, որ կեռաս և քաղցր բալ ուտելուց հետո մարդը կարող է քնկոտանալ, քանի որ այդ հատապտուղները պարունակում են մելատոնին՝ քնի հորմոն։
Երկար ու դժվար մարսվող մթերքները նույնպես նվազեցնում են ուժը: «Մսի մեծ քանակությունը երկար ժամանակ է պահանջում մարսելու համար։ Դրա վրա մեծ էներգիա է ծախսվում, իհարկե, ուժերն անմիջապես հեռանում են»,- ասաց նա։
Բացի այդ, քաղցր մթերքները նույնպես հոգնածություն են առաջացնում։ Նրա խոսքով՝ սկզբում դրանք կառաջացնեն արյան գլյուկոզայի մակարդակի բարձրացում, բայց «հետո այն կիջնի, և մարդն իրեն կործանված ու հյուծված կզգա»։
Դիետոլոգը խորհուրդ տվեց քննություններից առաջ քաղցրավենիք չուտել. «Համալսարան հասնելուց առաջ կենսուրախ ու կենսուրախ մարդը կլինի, բայց հետո, երբ նա պետք է քննություն հանձնի, նրա ուղեղը հանգիստ կուզի , և ուժ չի ունենա», – ընդգծեց նա:
Ավելի վաղ դիետոլոգներ Լիզա Ռիչարդսն ու Կրուտիկա Նանավատին բացատրել էին, որ կազմվածքի համար ամենավտանգավորը զտված ալյուրն ու բուսական յուղն են։ Նշվում է, որ զտված ալյուրը ունի բարձր կալորիականություն և ցածր սննդանյութեր, բայց միևնույն ժամանակ ունի բարձր գլիկեմիկ ինդեքս, ինչը նպաստում է արյան շաքարի մակարդակի արագ բարձրացմանը: Դիետոլոգը խորհուրդ տվեց հրաժարվել դրանից՝ փոխարինելով ամբողջական ձավարեղենով կամ նուշով։