1. Մուսսակա
Մուսսական, թերևս, Հունաստանի ամենապոպուլյար ուտեստն է: Հունական մուսսական բաղկացած է խաշած շերտերից. սմբուկի ստորին շերտ՝ ձիթապտղի յուղով, գառան միջին շերտ՝ լոլիկով, և վերջին շերտ՝ բեշամել սոուսով: Ուտեստին երբեմն ավելացնում են դդմիկ, կարտոֆիլ, սունկ:
2. Կլեֆտիկո
Այս համեղ ուտեստի ծագման պատմությունը շատ հետաքրքիր է: Գոյություն ունի վարկած, ըստ որի, հովիվները որոշել են ոչխար գողանալ տիրոջ նախրից և ուտել: Որոշվել է ոչխարը պատել կավով և թաղել հողի մեջ կրակի տակ, որպեսզի այն չգտնեն: Երբ հովիվները վերադարձել են խարույկի մոտ և հանել են ոչխարը, պարզվել է, որ այն շատ համեղ է: Թե ինչ է եղել հովիվները հետ, անհայտ է, բայց այս բաղադրատոմսը դարձել է հույն ազգի սեփականությունը:
3. Գեմիստա
Այս ուտեստը, որն իրենից ներկայացնում է լցոնված բանջարեղեն, շատ պոպուլյար է: Լցոնելու համար հիմնականում օգտագործում են բուլղարական քաղցր պղպեղ, սակայն կարող են լցոնվել նաև սմբուկը, դդմիկը, լոլիկը և նույնիսկ սոխը: Բանջարեղենը լցոնում են մսով, ինչպես նաև բրնձով և բանջարեղենով:
4. Ստիֆադո
Ստիֆադոն տոմատի մածուկում շոգեխաշած միս է՝ մեծ քանակությամբ շալոտ սոխով, կարմիր գինով և դարչինով: Շալոտ սոխը ստիֆադոյի անփոփոխ բաղկացուցիչն է, և պատրաստելիս այն պետք է ամբողջական մնա:
5. Սուվլակի
Սուվլակին հունական խորովածն է: Այն պատրաստվում է հիմնականում հավի և խոզի մսով, ածուխի վրա:
6. Սպանակոպիտա
Հունարենից թարգմանաբար սպանակոպիտա նշանակում է սպանախով պիրոգ: Այն սովորաբար պատրաստում են կամ շերտավոր խմորով, կամ ֆիլո խմորով: Իսկ միջուկը միշտ անփոփոխ է. սպանախ և ֆետա պանիր:
7. Մագիրիցա
Սա զատկական ապուր է, որն ավանդաբար մատուցվում է զատկից մեկ օր առաջ, շաբաթ օրը: Այս բաղադրատոմսը ստեղծվել է, որպեսզի օգտագործվեն Զատիկի օրը մատուցվող գառան սիրտը, թոքերը և լյարդը:
8. Պացցա
Ապուր, որը պատրաստվում է խոզի տոտիկներից: Սուր հոտ ունեցող ապուրը ժողովրդական է հատկապես Աթենքում՝ խումհարի դեմ պայքարելու համար:
9. Կրեմիդոսուպա
Երբ խոսք է գնում սոխով ապուրի մասին, շատերի մոտ այն ասոցիացվում է Ֆրանսիայի հետ: Սակայն այս ապուրը շատ ժողովրդական է նաև Հունաստանում:
Պատրաստեց Անի Գաբուզյանը
168.am